lørdag 12. desember 2015

Vad måste vi förstå om Mellanöstern? - "Krigen mellan koalitionerna"



Källa: Arutz Sheva, Political Cartoon

DEN FARLIGA SITUATIONEN I MELLANÖSTERN OCH KÄRNAN I ISLAM

Den farliga situationen i Mellanöstern är mer komplex än en kamp mot ISIS/ISIL. Många önskar ISIS/ISIL bort, men många aktörar har också annat på agendan.
Det som ligger som en djup kärna av islam, elden som har brunnit i tusner av år, är död över alla juder, och utrotning av Israel som land och folk. Det är en sanning som många inte har tagit till sig, och som man måste förstå, om man ska förstå eller lösa problem i regionen.


VARFÖR ETT ISLAMSK HAT MOT VÄSTLIGA LÄNDER & ISRAEL

Det hat som vi i väst nu börjar förstå att islamska terorister har också överför oss, den ostoppliga krig de för mot oss i väst, bara för att vi har värden som: frihet, demokrati och jevnlikhet, och för att vi är såkallade kaffer - icke-muslimer – det hat upplever juderna från alla rätttrogna muslimer världen över.
Det är sjäva kärnan i islam. Deras förebild Mohammad slaktade ner juder, så som ISIS/ISIL gör nu. 
När man förstår detta, och lyssnar till vad islamska och palestinska ledare själv säger (MEMRI), så förstår man också att en palestinsk stat inte vill tillfredsställa palestinierna. Det är bara ett steg mot målet, som är att utrota Israel.
Orsaken till hatet är religiöst, det är deras gud mot Bibelns Gud. Allah akbar betyder inte allah är stor, men allah är större.

Hur är det att leva i Israel med detta hot?
Hur är det att vara jude?
Vad händer egentligen i Mellanöstern?
Hur kan olika ”allianser” fungera i en krigssituation?

Som del av ett moderna europeiskt tankesätt, ställer vi krav, och försöker putta världen in i vårt sätt att förstå världen. Medan verkligheten kanske handlar om mer än att bekämpa islamska staten? Många aktörer har annat på agendan än att ta kål på ISIS/ISIL.
Vi måste ta oss tid till att förstå andra kulturer, förstå hur fienden tänker, förstå det stora spelet, och vem denna, vår fiende, är.
Gör vi detta, vill vi också ha en större förståelse av europeiska folkets känsla av svek från sina regeringar, och av den politiska högredreiningen som pågår i Europa.

Israel är för oss i vest ”kanarifogeln i gruvan”: Så länge den sjunger, är vi trygga. Men nu hörs inte sången lika tydligt längre. Israel lever under större hot än någonsin. Vi måste förstå viktigheten av att vi står vid Israels sida, och vid Israels rätt att existera som land.

Hur kan det se ut i den Mellanösternska verklighet?
Dr. Mordechai Kedar ger oss här i sin artikel en glimta in i det brokiga landskapet i Mellarnöstern.
Troligen har Russland och Turkiet även ytterligare mål än det som är beskrivits här.


KRIGET MELLAN KOALITIONERNA


Statsvetare använder termen "koalitionen" för att beskriva en form av konsolidering som uppnås genom självständiga enheter - till exempel länder eller politiska partier - att låta dem arbeta tillsammans på en särskild fråga under en viss period, såsom att bilda en regering eller utkämpa ett krig . Det är underförstått att medlemmarna i en koalition fortsätter att vara olika, förblir separata och behåller sin självständighet, samtidigt som de arbetar tillsammans under en tid, eftersom de delar ett gemensamt intresse eller världsbild.

Det finns olika nivåer av enighet i en koalition. Det finns fasta, konsoliderade koalitioner å ena sidan, och bräckliga, skakiga på den andra. Det finns koalitioner där anslutningen mellan medlemmarna är starkare än det som är tilfelle i andra organer, och det finns koalitioner där ibland, en del av medlemmarna är mer enhetliga än andra. Det finns även koalitioner som inkluderar parter som är diametralt motsatta eller normalt fientliga mot varandra, men som accepterar att lägga ner vapnen tillfälligt, och samarbeta i en fråga som är viktig för båda.

En koalition har vanligtvis en ledande, centralfigur, någon som kan skapa ömsesidigt fördelaktiga avtal med varje medlem, samtidigt som man försöker släta över meningsskiljaktigheter, tvister och motstående intressen för att skapa en bred och enhetlig koalition. Det är därför som man ofta ser koalitionsmedlemmar sparra med varandra, trots att de är medlemmar av samma enhet.

Arabvärlden är ett laboratorium där alla befintliga typer av koalitioner sätts på prov, och vanliga medborgare tjänar som forsökskaniner.

Till exempel består koalitioner i Mellanöstern av lokala, marginella och externa medlemmar. De lokala medlemmarna är de länder och organisationer som finns i regionen. De marginala medlemmar är de icke-arabiska enheter i Mellanöstern - Turkiet, Iran och Israel - medan de externa medlemmar är USA, Ryssland och Europa (för närvarande EU, men tidigare enskilda länder som Storbritannien och Frankrike).


Och idag, tjänar Mellanöstern som slagfält för en kamp mellan två koalitioner, som omfattar alla typer av medlemmar, lokala, marginella och externa.

SUNNIKOALITIONEN OCH SHIAKOALITIONEN

Sunni koalitionen leds i hemlighet av Saudiarabien, det land som ser sig som ledare för sunniislam. Medlemmar med olika nivåer av lojalitet är Turkiet, Qatar, Förenade Emiraterna, Kuwait, Jordanien och Islamska Staten(ISIS/ISIL) som har fotfästen i Nigeria (Boko Haram), Sinai, Libyen och Tunisien.  

Jordanien och ISIS/ISIL är osams sedan ISIS/ISIL brände en jordansk pilot till döds och hotade att erövra Jordanien, men deras tvist hålls för närvarande på en svag låga.

Den motsatta koalitionen, Shia, leds av Ryssland, med hedersmedlemmar som Assads regim i Syrien, Iran, shiitiska Irak, och Hizbollah, vars gemensamma dagordning är att kämpa emot Sunni koalitionen.  

Ryssland deltar inte för att hjälpa shiiterna (det är högst tveksamt om en tillfällig medborgare på gatorna i Moskva känner till den shiitiska-sunni konflikten) men av strategiska skäl. Ryssland ser Assad som ett lokalt fotfäste vid Medelhavets stränder, och som basis för att uppnå Rysslands ambitioner i Mellanöstern, något som omfattar kontroll av en hamn och över territorium.


ANDRA ENHETER

Andra enheter har anslutit sig Ryssland - de länder som har gjort så är Irak och Iran, organisationerna är Libanons Hizbollah och Iraks al Hashd al Shabi - både av dem är shiitiska grupper som ser Ryssland som den starka, beslutsam makt i området, som är fri från politiska och moraliska begränsningar, och som är villiga att använda sin massiva makt för att uppnå sina mål.

Källa: Arutz Sheva, Political Cartoon
Ayatollorna i Iran och Libanons Nasrallah delar inte Putins storhetsvansinniga drömmar, men de har sin egen iransk-islamistiska-shiitiska dröm.  
För närvarande ta de en gratis-tur på den ryska björnens rygg, eftersom medan den ryska björnen jagar sina egna intressen, gör han också det smutsiga arbetet mot den sunnitiska Saudiarabiska koalitionen och mot ISIS/ISIL, för dem.

Vad  som verkade vara den naturliga ordningen i decennier var att västvärlden,  ledd av Förenta staterna, var på saudierna och Emiraternas sida, som troget försynade västen med  energi. Från och med 1950-talet, var Amerika den makt som genom Nato, hindrade Sovjetunionen från att ta över Gulfstaterna, inklusive sjahens Iran.

Bilden blev klarare efter att Sovjetunionen, till alla avseenden, annekterade Syrien och Irak under en socialistiskt Baath regim, så väl som Libyen, södra Jemen, och organisationer som PLO, folkfronten och Demokratiska fronten för Palestinas befrielse.



PÅ STAKETET

Idag, har västvärlden lämnat eller flytt från kampen för Mellanöstern, och är inte en del av någon koalition. Nato efter misslyckandet i Libyen, och USA efter nederlagen de led i Afghanistan och Irak, har beslutat att inte gå in i Mellanösterns kaos igen, och de sitter avväntande på staketet: de stödjer inte Ryssland, inte efter att det avslöjade västvärldens svek i Ukraina, men de kan inte stödja koalitionen som omfattar ISIS/ISIL. Saudiarabien, den största anhängaren av ISIS/ISIL, är kvar på egen hand som huvudaxel och källa till ekonomisk styrka som aktiverar Sunni koalitionen.


UPDATE: Mai 2016 är USA mer aktiv, även om vi inte ser massiva angrepp. De stödjer och underlättar för syriska och kurdiska styrkor på marken, som försöker ta tillbaka städer som ISIS har erövrat, som Falludjah och Mosul. 

Några säger det är därför att Obamas tid som president snart är över, och att han önskar ett bra eftermäle. Andra säger det nu är enklare att hjäälpa därför att de nu har fler människor på plats i de farliga områden, som kan lokalisera bombmål. 
Möjligens är det en mix av de två.
Flera västliga länder som Danmark, Norge och Frankrike, har mindre trupper soldater i krigsområden, men man ser ingen omfattande kamp mot islamska terrorn. Och en gemensam full offensiv är nödvändigt för att stoppa ISIS/ISIL, både i Syrien/Irak, och terroristattackerna i Europa och andra platseri världen.
 

INTERNA PROBLEM

Det interna problem som delas av medlemmarna i den saudiska, turkiska och ISIS/ISIL koalitionen, är att ISIS fortsätter att sabotera samarbetet genom att massakrera människor i Frankrike, USA, Nigeria och andra platser, och oroa européerna och amerikanerna in till märgen.  

RÄDSLA

Marine Le Pens seger i de lokala franska valen, och Donald Trumps kommentarer om att stoppa invandringen av muslimer till USA, är bevis på den stora rädslan västvärlden har när det gäller islam i allmänhet, vare sig Sunni eller shiia. Västvärlden håller sig borta från konflikten i Mellanöstern utav psykologiska och praktiska skäl - de har helt enkelt ingen lösning att föreslå för de stridande sidorna.

OBALANSERAD KRIG 

Som ett resultat av detta, finns det en obalanserad krig som pågår, mellan en shiitisk koalition med stark global uppbackning, bestämd och beslutsam och obunden av moral och rättsliga hinder - läs Ryssland, och å andra sidan, sunniterna, som inte har någon global makt som är villig att ansluta sig till kampen med dem. På lång sikt ser det ut som shiiterna kommer att vinna, särskilt eftersom Rysslands växande ingripande gör det till en mycket ojämn kamp.  
Putin har inga problem med att jämna städer, byar och ställen med jorden, och döda massor av människor på sin väg.

VÄRLDEN HÅLLER TYST 

FN: s råd för mänskliga rättigheter är upptagen med Israel, och kan inte störas för att kontrollera Rysslands verksamhet.

Västvärlden har övergett Saudiarabien och dess vänner, till den grad, att västvärlden är beredd att underteckna ett avtal med Iran som gör det möjligt att uppnå kärnkraft – väl vetande om att denna makts första uppdrag kommer bli Saudiarabien. Om Israel blir ett annat offer för Iran, kommer inte Europa till att  gråta veldigt mycket, så länge olja- miljarder från Iran fortsätter att hålla hjulen i gång i europeisk industri och ekonomi.

Västvärlden kommer inte heller att anstränga sig för att hjälpa en annan Natomedlem, Turkiet, om landet angrips av Ryssland, chefen för den motsatta koalitionen. Sa någon förräderi?

SPELET OM MELLANÖSTERN

Israel, som en del av den lokala geografin, kan inte unna sig lyxen att hålla sig utanför spelet om Mellanöstern.  
Netanyahu insåg att Ryssland är den globala makt som är villig att utgjuta blod och tillhandahålla finansiering i regionen, och har gjort allt han kan för att nå överenskommelser med den makten.  
Erdogan såg inte det komma, och förstörde helt sina relationer med Ryssland.

Källa: Arutz Sheva, Political Cartoon
Den märkliga situation som har skapats av Israels ställning med Ryssland, ställer den judiska staten i en koalition som har som medlemmar både Iran och Hizbollah, som kom till Assads stöd tillsammans med Ryssland. Betyder detta att det kan finnas ett modus vivendi mellan ayatollorna och Israel? Inte nödvändigtvis, eftersom, som nämnts ovan, det finns koalitioner vars medlemmar fortsätter att slåss med varandra, trots förhållandet som varje part  upprätthåller med grundpelaren i koalitionen, i det här fallet, Ryssland.



KONSEKVENSER AV vÄSTVÄRLDENS BLINDHET

Västvärldens blindhet har gjort det möjligt för Mellanöstern att bli en rysk monopol. Detta på trots av att  alla experter var säkra på, då Sovjetunionen kollapsade för 25 år sedan,  att världen som blev styrd av de motstridande krafterna i Sovjetunionen och USA, hade förvandlats till en värld ledd bara av USA.

I dagens Mellanöstern, har denna situation vänt sig, och den härskande monopol är nu en som leds av Ryssland. Israel måste förhålla sig till denna utveckling, särskilt nu när västvärlden har förvandlats till en ihålig vass, och Saudiarabien är lämnad ensam till att bekämpa Ryssland utan stöd från någon global makt.

Eftersom att det blev känd att San Bernardino terroristen blev en radikal islamist när han var i Saudiarabien, är chansen för att USA ska komma stödja landet i dets kamp med Ryssland, mycket liten. Trump säger högt vad många amerikaner känner bakom masken av politisk korrekthet: de vill inte ha några muslimer, vare sig syriska, saudiska eller iranska. USA har uppnått energioberoende, så i många amerikaners ögon, är Putin mer än välkommen till Mellanöstern. Och om Israel försvinner medan detta pågår, kommer ett annat problem att vara löst, ett problem som många amerikaner är hjärtligt trött på att höra om.

Jag önskar er alla en lycklig Festival of Lights.


Skriven på hebreiska för Arutz Sheva, översatt av Rochel Sylvetsky, Arutz Sheva Op-ed och Judaism redaktör.




 Kolla också:


Kolla runt på bloggen.
Du hittar information både om Islamska länder och om Sverige och Europa.

Överallt finns samma mål: Genuppretta kalifatet - denna stormakt som rådade i århundrar, och som spredte terror för mindre än hundra år sen.
Kommer du ihåg historien.? 
Och en stor andel är villiga att offra sitt liv för att uppnå detta, och utrota vår demokrati. 
Så många tog inte hällre Hitler och nazismen på allvar - vi måste inte göra samma fel en gång till.
Tid för att vakna Sverige, Vakna Europa.
Vi kan inte avvakta vad USA gör eller inte gör, men måste tänka och handla själv, och lägga präss på USAs Obama.


Min bön är att alla världens ledare till fullo förstår att extrem islam arbetar hårdt och effektivt för att sprida islam och kalifatet över hela världen. Och den västliga världen måste vara villiga till att bringa fienden i knä, förstöra den.

Man kan inte förhandla med människor som åtar sig till att drepa dig.

Om inte vi förstår det, kan de extrema muslimerna lykkas. Förra gången islam reste sig, kom muslimerna ända fram till Wien – och det är inte SÅ länge sen – har vi glömt det?

Israel är redo att försvara sig mot den fienden som vill välta demokratin och införa sharia – är vi? 








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar